Nieuws

MKB kan nu maandelijks kosteloos telecomcontract opzeggen

06.10.2016

Sinds 1 oktober j.l kunnen zakelijke klanten na afloop van hun contractperiode maandelijks hun zakelijke telefonie en/of internetabonnement opzeggen zonder bijkomende kosten. Voorheen hadden alleen consumenten dit recht. Toezichthouder ACM denkt dat de wetwijziging uitkomst biedt voor kleinzakelijke afnemers. Zij ontving veel klachten van MKB’ers die na een overstap een afkoopsom moesten betalen.

Consument wordt eindgebruiker

De wetswijziging is een initiatief van de Tweede Kamer en in overleg met een taskforce van Telecomaanbieders opgesteld. De bepaling over stilzwijgende verlening in artikel 7.2a van de Telcommunicatiewet ziet nu niet meer alleen op de ‘consument’, maar op de ‘eindgebruiker’, waarmee ook zakelijke contracten onder de reikwijdte vallen. Bij stilzwijgende verlening van deze contracten mogen ondernemers per maand opzeggen.

Wet strafbaarheid acquisitiefraude

Het inperken van de stilzwijgende verlening is niet de enige manier waarop de overheid een betere bescherming voor het MKB realiseert. Op 1 juli van dit jaar trad de wet strafbaarheid acquisitiefraude in werking. Deze wet zorgt ervoor dat de bepalingen over misleiding uit het Burgerlijk Wetboek nu ook gelden voor ondernemers. De wet heeft als doel ondernemers te beschermen tegen oplichting, bijvoorbeeld door spookfacturen. Maar in principe impliceert de wijziging dat wanneer de ondernemer zonder volledige informatie een contract sluit, hij hier eenvoudig weer af kan komen. In dit geval is de overeenkomst vernietigbaar. 

Bron: acm.nl