Nieuws

AFM blundert: data van beleggers gelekt

29.01.2017

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft per ongeluk informatie gepubliceerd over beleggingen van hedgefondsen die speculeerden op koersdalingen van bepaalde aandelen. Het gaat om honderden transacties, onder meer van de bekende investeerder George Soros.

Deze speculaties op koersdalingen van aandelen, zogenoemde shortposities, waren te klein om onder de Wet financieel toezicht te vallen. Dat schrijft de Financial Times (FT). De AFM publiceert shortposities van investeerders als ze betrekking hebben op meer dan 0,5 procent van alle door een bedrijf geplaatste aandelen. Hedgefondsen blijven vaak bewust onder die grens om concurrenten geen inzicht te verschaffen in hun beleggingsstrategie.

Deze week ging dat mis. De AFM publiceerde dinsdagavond per ongeluk informatie over honderden shorttransacties. De informatie werd snel weer van de website gehaald. Volgens de krant zijn de betrokken hedgefondsen boos over de gang van zaken. AFM geeft de fout op zijn website toe en zegt die te betreuren. De juiste lijst werd gisterochtend alsnog gepubliceerd.

Bron: AD.nl