Nieuws

'Sinds vorig jaar 24 datalekken bij gemeente Amsterdam'

16.08.2017

De gemeente Amsterdam heeft sinds vorig bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van 24 datalekken. Dat zegt een gemeentewoordvoerder tegen De Telegraaf. Sinds 1 januari 2016 is de gemeente verplicht om datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden.

Tussen 1 januari en 31 augustus 2016 werden in totaal negen meldingen van een datalek gedaan. Dit kwam onder meer door verlies of diefstal van een telefoon waarop persoonsgegevens waren opgeslagen. Bij een van de meldingen ging het om diefstal van fysieke dossiers en in een ander geval was er sprake van een interne gegevensverwisseling. Een andere melding betrof een foute samenvoeging van gegevens bij een drukker.

Sinds vorig jaar zijn er vijftien nieuwe datalekken ontstaan. D66-raadslid Jan-Bert Vroege maakt zich zorgen en heeft vragen gesteld over de schending van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft geen feedback op de meldingen, maar doet nader onderzoek als daar aanleiding toe is. De gemeente heeft geen signalen gehad dat er naar de gemeente onderzoek wordt gedaan.

Volgens de gemeentewoordvoerder zijn alle wettelijke richtlijnen gevolgd.

Bron: AT5