Nieuws

De Autoriteit Persoonsgegevens kan dieper in uw organisatie ingrijpen dan u wellicht vermoedt

29.08.2017

De Autoriteit Persoonsgegevens, de landelijke waakhond op het gebied van privacy, heeft het aan de stok met de gemeente Arnhem. Tot voor kort hadden inwoners van deze gemeente een afvalpas nodig om ondergrondse containers te kunnen openen voor het wegbrengen van restafval. De afvalpas koppelde – kort gezegd – adresgegevens aan stortgegevens van de burger.

Een verontruste burger uit Arnhem meende dat deze praktijk de toets van het privacyrecht niet kon doorstaan en stapte daarom naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met het verzoek handhavend op te treden. Nadat de toezichthouder dit verzoek aanvankelijk niet had gehonoreerd, oordeelde de rechtbank Gelderland dat die weigerachtige opstelling van de AP niet deugde. De kwestie, waarin de AP dus pijnlijk bakzeil haalde bij de rechter, kwam uitgebreid in het nieuws.

Last onder dwangsom

Feitelijk resulteerde dit alles er uiteindelijk in dat onlangs - begin augustus - de AP aan de gemeente Arnhem een zogeheten ‘last onder dwangsom’ heeft opgelegd. De Arnhemse kwestie lijkt mij een mooie aanleiding om in deze bijdrage voor SecurityVandaag eens stil te staan bij de vraag wat een last onder dwangsom in het privacyrecht nou eigenlijk is.

Het belang van dit juridische instrument wordt naar mijn indruk door velen onderschat. In gesprekken die ik met ondernemers over het privacyrecht voer, proef ik vooral angst voor de geldboetes die de toezichthouder kan opleggen. Over de forse financiële gevolgen die een bestuurlijke last onder dwangsom kan hebben wordt niet of nauwelijks nagedacht. Ten onrechte!

Lees de column van IT-jurist Mr. Peter van Schelven verder op securityvandaag.nl