Nieuws

Groot beveiligingslek: hacker had mogelijk inzage in gegevens van meer dan 100.000 kinderen

30.08.2017

Een hacker heeft zich op ongeoorloofde wijze toegang weten te verschaffen tot de website Scholieren.com. Meer dan 100.000 gebruikers moeten hun paswoord daarom veranderen.

Scholieren.com stelde de gebruikers op de hoogte van het lek in een mailtje dat zojuist verstuurd is. “Helaas bestaat er een kleine kans dat de hacker persoonlijke gegevens (gebruikersnamen, e-mailadressen, wachtwoorden, etc.) van forumgebruikers van Scholieren.com heeft kunnen bekijken”, mailde oprichter en eigenaar Jon Geerars.

Inbraak vond 7 augustus al plaats

Geerars laat aan WNL weten dat de inbraak op 7 augustus plaatsvond. Iemand wist middels een functionaliteit voor het uploaden van plaatjes toegang te krijgen tot de hele site.

Alhoewel Geerars het “zeer onwaarschijnlijk” acht dat de hacker er ook echt met persoonsgegevens vandoor is gegaan, kan hij het ook niet uitsluiten. Daarom stelde hij in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens al zijn gebruikers op de hoogte. Mensen die hetzelfde paswoord bij meerdere sites gebruikt, wordt gevraagd dat ook elders te wijzigen.

Geerars vermoedt dat de dader een “nieuwsgierige scholier” is “die probeert zijn kennis uit te breiden”.

Scholieren.com is al sinds 1998 online. Volgens Geerars is het de eerste keer dat de site gehackt wordt. “Het houdt je alert.”

Dit is het mailtje dat Scholieren.com verstuurde:

Op 7 augustus 2017 heeft iemand gedurende korte tijd toegang weten te krijgen tot een beveiligde omgeving van Scholieren.com. We hebben dit lek snel weten te dichten en waarschijnlijk heb je er niets van gemerkt.

Scholieren.com heeft inmiddels melding gedaan van de digitale inbraak bij de Autoriteit Persoonsgegevens en uiteraard hebben wij er alles aan gedaan om te zorgen dat dit niet weer gebeurt.

Helaas bestaat er een kleine kans dat de hacker persoonlijke gegevens (gebruikersnamen, e-mailadressen, wachtwoorden, etc) van forumgebruikers van Scholieren.com heeft kunnen bekijken.

We hebben geen bewijs dat dit ook echt gebeurd is, maar we kunnen niet uitsluiten dat het NIET gebeurd is. Onze wachtwoordeisen zijn streng, en we slaan persoonlijke informatie bovendien op zo’n manier op in onze database dat het niet makkelijk te achterhalen is. Toch kan het geen kwaad voor elke dienst een ander wachtwoord te kiezen, je wachtwoorden regelmatig te veranderen en alert te zijn op ongewenste e-mail.

Stel dat je het wachtwoord voor het forum van Scholieren.com op meerdere plekken gebruikt, dan zou mijn advies zijn die aan te passen. De eerstvolgende keer dat je inlogt op het forum zal je gevraagd worden een nieuw wachtwoord te kiezen.

Met vriendelijke groeten,

Jon Geerars
Oprichter en eigenaar van Scholieren.com
www.scholieren.com

Door: Eric van den Berg op https://wnl.tv