Nieuws

Kamp: aanvullende regulering niet nodig voor bescherming persoonsgegevens

08.09.2017

Het is niet nodig om aanvullende regulering door te voeren om Nederlandse burgers beter te beschermen tegen nieuwe methoden om persoonlijke gegevens van hen te verkrijgen, bijvoorbeeld door te 'betalen' met dergelijke gegevens in ruil voor bepaalde online diensten. Dat stelt demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken in een Kamerbrief

Kamp reageert op vragen van Tweede Kamerlid Hijink (SP) afgelopen juli over het betalen door data te delen en de verkoop van consumentendata aan bedrijven en de overheid. Het SP-fractielid vreest dat burgers onvoldoende beschermd worden en zich onvoldoende bewust zijn van de mate waarin door hen gedeelde gegevens gebruikt worden door derde partijen, onder meer voor marketingdoeleinden. 

Kamp stelt dat nieuwe regulering zoals privacywet AVG (die vanaf mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens vervangt) in combinatie met elementen uit de Telecommunicatiewet (het verbod op plaatsen van de meeste soorten cookies) en het Burgerlijk wetboek afdoende waarborgen biedt. Ook nu is het al verplicht om consumenten vooraf en volledig in te lichten over wat er gebeurt met persoonsgegevens en vooraf expliciet toestemming te vragen. Dat geldt ook voor smart home-apparatuur zoals stofzuigers die gegevens over consumentengedrag in de woning kunnen doorsturen naar de leverancier van een smart-homeplatform zoals Google.

Lees verder op Telecompaper.com