Nieuws

Datalek Drentse bibliotheken: leerlinggegevens mogelijk op straat

21.09.2017

De Drentse bibliotheken zijn getroffen door een mogelijk datalek. Een medewerker van Biblionet Drenthe raakte een usb-stick kwijt met daarop de gegevens van 180 basisscholen en 22.500 leerlingen.

De medewerker vertelde dinsdagmiddag dat hij de usb-stick kwijt was. Directeur Thijs Torreman: ,,De medewerker had de gegevens naar de ubs-stick gekopieerd om thuis te kunnen werken. We zijn in eerste instantie alle gangen nagegaan en hebben met meerdere mensen gezocht."

De usb-stick bleef zoek. Daarop is de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht en zijn ICT-systemen afgesloten. Scholen krijgen nieuwe login-gegevens om de kans op misbruik van het datalek te verkleinen.

Namen, adressen en woonplaatsen

Op de verloren usb-stick staan drie soorten gegevens. Het gaat om inlogcodes om in het algemene systeem van de bibliotheek te komen, gegevens van de 180 basisscholen waarmee toegang verkregen kan worden tot het online platform van de bibliotheek en ten slotte naam, adres en woonplaatsgegevens van 22.500 basisschoolleerlingen. In sommige gevallen zijn ook geboortedata en e-mailadressen van leerlingen toegevoegd.

De inlogcodes zijn allemaal meteen gereset. Scholen kunnen 24 tot 48 uur geen gebruik maken van het onlineplatform Bibliotheek op school, totdat ze nieuwe inloggegevens ontvangen hebben. De leerlinggegevens liggen echter mogelijk op straat.

'Zeer ernstig'

,,Met de leerlinggegevens kunnen we niets doen tot we de usb-stick terugvinden", zegt Torreman. Volgens de directeur is er geen reden is om aan te nemen dat de gegevens in verkeerde handen zijn gevallen, maar het kan ook niet worden uitgesloten. ,,We gaan uit van het zwartste scenario, daarom handelen we op deze manier", zegt hij.

Hij adviseert bezorgde ouders hun zorgen in eerste instantie op school te bespreken. Daarnaast kunnen ze bij Biblionet terecht met vragen. Volgens Torreman kunnen ouders twee dingen doen: alert zijn of hun kind ineens spam e-mail ontvangt of het e-mailadres van hun kind wijzigen.

'Ten strengste verboden'

Het kopiëren van privacygevoelige gegevens mag absoluut niet", stelt Torreman. ,,Deze medewerker heeft dat gedaan in een vlaag van overijverigheid, zullen we maar zeggen. Ik ga een stevig gesprek met hem voeren.

Bron: dvhn.nl