Nieuws

Brussel wacht 'ongeduldig' op Trump bij uitvoering privacy shield

27.09.2017

De Europese Commissie wil dat de Amerikaanse regering nadere invulling geeft aan privacyafspraken die vorig jaar al zijn gemaakt. Volgens eurocommissaris Vera Jourova (justitie) is het vooral van belang dat er in de Verenigde Staten een ombudsman komt voor bemiddeling bij Europese klachten over gebrekkige bescherming van persoonsgegevens. Ook moet de Amerikaanse overheid meer gaan controleren of bedrijven wel echt bescherming bieden.

Dat zei Jourova maandag na terugkeer van een reis naar de VS. De Tsjechische EU-commissaris sprak vorige week onder anderen met deAmerikaanse minister van handel Wilbur Ross en vertegenwoordigers van grote technologiebedrijven in Silicon Valley.

Afspraken onder Obama

Het belangrijkste gespreksonderwerp was het zogenoemde privacy shield, oftewel het privacyschild dat de Europese Commissie met de regering-Obama was overeengekomen voor de bescherming van Europese persoonsgegevens die door Amerikaanse bedrijven in de VS worden opgeslagen. De afspraken waren noodzakelijk doordat het Europese Hof van Justitie een ander akkoord, bekend onder de naam Safe Harbor, in het najaar van 2015 naar de prullenbak had verwezen, omdat Amerikaanse veiligheidsdiensten te eenvoudig bij de gegevens zouden kunnen komen.

Jourova wil in de tweede helft van oktober met een eerste beoordeling komen van het functioneren van het privacy shield. Ze zei met 'voorzichtig optimisme' uit de VS te zijn teruggekeerd. Inmiddels maken 2400 bedrijven er gebruik van. Zij hebben daardoor juridische zekerheid als zij gegevens naar de VS overbrengen.

Geen zekerheden

De grote vraag is of de nieuwe Amerikaanse regering onder de nationalistische president Donald Trump veel waarde hecht aan de afspraken. De Amerikaanse bewindsman Ross zei in ieder geval 'toegewijd' te zijn, aldus Jourova, maar wilde geen zekerheden bieden dat op korte termijn nog aan een aantal voorwaarden zal worden voldaan.

Het is de Europese Commissie vooral een doorn in het oog dat er nog geen ombudsman is benoemd. Jourova zei er 'ongeduldig' op te wachten, maar wil de Amerikaanse regering nu geen deadlines opleggen.

Bron: FD.nl