Nieuws

Campagne Autoriteit Persoonsgegevens van start

06.02.2018

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) startte vorige week een voorlichtingscampagne over de nieuwe Europese privacywet die vanaf 25 mei geldt. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, doet de aftrap van de campagne met een privacyles op een basisschool. De campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ moet mensen bewuster maken van hun privacyrechten en biedt organisaties praktische hulp bij de naleving van de wet. 

De Algemene Verordening Gegevensbescherming

De AVG vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens vanaf 25 mei 2018. Met de AVG krijgen mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens. Ook voor bedrijven brengt de AVG veranderingen met zich mee. Zij hebben vanaf 25 mei een verantwoordingsplicht. Dat betekent dat zij een privacy-administratie moeten bijhouden. Welke persoonsgegevens verwerken zij? Met welk doel? En hoe zijn die gegevens beveiligd? Onder de AVG moeten bepaalde organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aanstellen die binnen de organisatie toeziet op de naleving van de privacyregels.

Veel organisaties nog niet AVG-proof

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Team Vier blijkt dat in mei slechts 20,5% van de Nederlandse bedrijven AVG-proof zullen zijn. Veel bedrijven riskeren hierdoor boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen of vier procent van de jaaromzet. Wolfsen: “Veel mensen en organisaties zijn nog onbekend met de gevolgen van de nieuwe wetgeving. Daar gaan we wat aan doen met deze campagne. Met een lespakket voor kinderen, een ‘regelhulp’ voor organisaties en veel informatie op onze website. In een tijd waarin persoonsgegevens gouden handel zijn, is het van groot belang dat die gegevens goed beschermd blijven.”

In vijf stappen naar privacycompliance

Voor organisaties, die geen privacy specialist in huis hebben, is het onderwerp privacy en de nieuwe wetgeving hieromtrent vaak onduidelijk en ontbreekt het inzicht wat er exact moet gebeuren om in lijn met de nieuwe wetgeving te gaan werken. Zeker ook nu er forse boetes en imagorisico’s aan het onderwerp kleven neemt de belangstelling in privacy compliance toe. Maar de vraag blijft leven: Wat moeten we nou precies doen?

Download de whitepaper ‘In vijf stappen naar privacycompliance’ en krijg een overzicht van de belangrijkste privacy compliance vereisten. De whitepaper vertelt stapsgewijs hoe organisaties deze op een praktische manier kunnen implementeren.

DMCC Nederland

Heeft u hulp nodig bij de implementatie van de AVG? Neem nu contact op om kennis te maken met ons. Wij geven u inzicht in hoe u er voor staat en helpen u indien gewenst bij een deel of zelfs bij de volledige implementatie. Zo bent u wél op tijd voorbereid.