Nieuws

Tweede Kamer kritisch over boeteplafonds ACM

19.11.2015

D66 en PvdA willen dat het ministerie van EZ de boeteplafonds voor ACM nogmaals onder de loep neemt. Op dinsdag 17 november spraken ze in de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat de maximale boetes voor kartels en verboden prijsafspraken ophoogt. In het wetsvoorstel is de hoogte van de boete begrensd op 10 procent van de bedrijfsomzet en op een overtreding die vier jaar heeft geduurd. Kees Verhoeven van D66 en Mei Li Vos van PvdA stellen beide aan de orde dat de afschrikkende werking van de boetes verdwijnt als een kartel langer dan vier jaar bestaat. Reinette Klever van de PVV voegt daar aan toe dat ook bestuurders van bestrafte bedrijven moeten worden bestraft.

Ook het CDA is nog kritisch over het wetsvoorstel. Agnes Mulder refereerde aan het regeerakkoord van 2012 van VVD en PvdA, waarin staat dat de inkomsten uit boetes groeien naar 125 miljoen euro per jaar in 2017. Met dit wetsvoorstel is de verwachting verlaagd naar 10 miljoen euro in 2017 en de vraag is of dat een gat oplevert in de begroting van EZ. In 2014 heeft ACM voor 7,5 miljoen euro aan boetes opgelegd. 

Een ander punt is het verschil tussen kleine bedrijven en grote bedrijven. Kleine ondernemers zouden al dan niet per ongeluk de fout in kunnen gaan, terwijl multinationals als Philips (lid van het beeldschermenkartel) een bewuste strategie volgen.

Lees verder op Telecompaper.com